Perugia
Grotere kaart weergeven

Afstand Agriturismo Casale Palazzo ~ Perugia 63.0 km.

Perugia is de hoofdstad van de regio. Ligt op een heuvel 500 m boven het dal van de Tiber. Was in de Etruskische tijd al een belangrijke stad.
In de 4e eeuw viel de stad in handen van de Romeinen. Lange tijd daarna heeft de stad onder byzantijns bestuur gestaan. In de 8e eeuw tot de 12e eeuw
stond de stad afwisselend onder pauselijk en keizerlijk gezag. In de 12e eeuw was het een vrije commune. Ook Perugia is geteisterd door conflicten tussen
Welfen en Ghibellijnen. In de 15e eeuw vestigde de paus er zijn macht weer. Misoogsten en zoutprijs verhoging leverden een volksopstand op.
Deze werd bloedig onderdrukt. Er werd een Rocca (Paolina) gebouwd om de Perugianen geknecht te kunnen houden.
In 19e eeuw is deze verwoest door de inwoners.


Palazzo dei Priori
Staat links op het plein. Is gebouwd in de 14e eeuw. Waaiervormige trap leidt naar de Notariszaal, met acht grote bogen en prachtige fresco's. In de zijgevel is een ronde toegang tot het paleis. Leeuwen dragen pilaren en die weer een griffioen met een kalf onder de poten, symbolen van slagers gilde. Op derde verdieping is de belangrijkste pinacotheek van Umbrië, 33 zalen. In Sala del Mercanzia, zaal van de kooplieden gilde, veel prachtige gotische versieringen. Aan het eind van Palazzo is de ingang van Collegio del Cambio, oude wisselbeurs. In grote zaal zijn fresco's en indrukwekkend houtsnijwerk, 15e eeuw.

Rocca Paolina
Via de belangrijkste straat de Corso Vannuci komt men op Piazza Italia. Achter Palazzo Domini, nu provinciehuis, ligt de Carducci tuin met mooi uitzicht op Umbrisch landschap. Vanaf Piazza Italia daalt men af naar Via Marzia deze ligt lager dan het plein en loopt langs de oude Rocca Paolina. Een fort uit 16e eeuw gebouwd om Perugianen te kunnen bedwingen. Groot deel van de stad is er voor afgebroken. De Etruskische poort, de Porta Marzia, maakt deel van de vesting uit.
Perugia

Piazza San Francisco
Over de Via dei Priori komt men bij Piazza S. Francesco. Hieraan staat de San Francesco, links oratorium, bidvertrek, van S. Bernardus. Is gebouwd in 13e eeuw door de franciscanen, veel families bouwden hier kapellen of grafmonumenten. San Bernardino is een renaissance kerk. Heeft een veel kleurige façade, is versierd met beelden en bas-reliëfs. In lunet afbeelding van St. Bernardus.

San Pietro
Nu door Porta San Pietro naar de San Pietrokerk uit de 10e eeuw. De achthoekige klokkentoren steekt ver boven de kerk uit. Bevat een kunst collectie, plafond met kunstig houtwerk, pilaren uit oude Romeinse gebouwen, fraaie koorstoelen en lessenaar. Via ingelegde houten deur kan men op balkon komen, vanwaar Assisi te zien is( koster vragen om deur te openen).

Ipogeo dei Volumni
Ligt 5 km in zuidoostelijke richting. Dit is een Etruskische begraafplaats, uit de 2e eeuw v.Chr.die in de rotsen is uitgehouwen. Bestaat uit een Atrium en negen grafkamers. Het graf van de Volumni's is het grootste. Er zijn zes stèles met namen van de families. De grootste stèle is het hoofd van de familie.

Torgiano
Ligt 16 km, ook in zuidoostelijke richting van Perugia. Het beheerst het dal van de Tiber. In het 17e eeuwse paleis Graziani-Baglioni is een wijnmuseum gevestigd. Ook zijn er Etruskische en Romeinse archeologische verzamelingen. Verder is er keramiek. Veel is afkomstig uit Gubbio.

 

 

 

Agriturismo in Umbrie | Casale Palazzo